Yemek

“Has Adana Kebap” diye bir şey var mı?
Elif Birbiri / Ocak 21, 2023--- Yemeğin “mutfağından” gelen birisi olarak araştırma konusu seçmem hiç kolay olmadı. Ucu yemeğe dokunan her konu ilgimi çekiyor, bu konularda nasıl bir çalışma yapacağımı tasarlıyordum. Tam bu noktada belirtmem gerekir ki, “yemekten kastım…

Karanlıktan Işığa: Antakya’da Hanuka ve Kerebiç
Liza Cemel / Aralık 19, 2022--- İbrani takvimine göre her yıl Kislev’in 25’ine denk gelen Hanuka bayramı bu sene tüm dünyada 18-26 Aralık 2022 tarihleri arasında kutlanıyor. Sizlerle Işıklar Bayramı Hanuka vesilesiyle bu bayramın tarihçesini, anlamını ve olmazsa olmaz…

Hoş geldin 5783! Bir Antakya Tarifiyle Roş HaŞanah
Liza Cemel / Eylül 25, 2022--- Her bayram özeldir, ama bazılarını sanki daha özel, daha ayrı bir yere koyuyor, ayrı bir bağlılık ve mutlulukla kutluyoruz. Roş HaŞanah, yani Yahudi yeni yılı, da bence bu bayramlardan biri. Pesah bayramı için…

Antakya’dan İstanbul’a “eski usul” mezeci: Mezme
Anna Maria Beylunioğlu/Mayıs 29, 2022--- Mezme tam da pandeminin başladığı ve evlere kapandığımız günlere denk gelen kuruluşundan bugüne takip ettiğim, bulduğum ilk vakitte de yemeklerini tatmaya koştuğum ve bugün artık gitmekten vazgeçemediğim bir mekan. Öyle ki, ne zaman…

Antakya’da Paskalya’nın yemek hali: Yumurta, Lebeniye, Kak-ıl Hışn
Anna Maria Beylunioğlu/Nisan 23, 2022--- Ortodoks Kiliseleri bugün Paskalya’yı, yani Diriliş Bayramı’nı kutluyor. Bugün de birçok dini bayramda olduğu gibi, -dindar olsun olmasın- birçok Türkiyeli Hıristiyanın köklerine, benliklerine yakın hissedecekleri, sevdikleriyle geçirmeyi tercih edecekleri, özel yemekler yapacakları günlerden…

Seta Estukyan ve Iskuhi Demirbaş’ın anlatısıyla Vakıflı Mutfağı ve Paskalya tarifleri
Anna Maria Beylunioğlu/Nisan 17, 2022--- Yemek röportajlarıma Türkiye’de bugün kalan son Ermeni köyü Vakıflı’nın yemek kültürüyle devam ediyorum. Bu röportaj fikri, önümüzdeki haftalarda yayınlayacağımız bir söyleşi için gittiğim ve aslında müdavimi olduğum Mezme’de doğdu. Menüsü İstanbul ve Antakya…

Antakya Lezzetleri Pesah’ta Bir Başka Güzel
Liza Cemel/Nisan 15, 2022--- Türk Dil Kurumu, “bayram” için üç tane açıklama sunuyor. Birinci ve ikinci açıklama gerçek anlamına değinirken, üçüncü açıklama mecazi bir yol izliyor: “Sevinç, neşe”. İlk iki açıklamadaki o “özel olarak kutlanan gün”ün aslında…

Antakyalı Janet Köprü’nün Mutfağı ve Biberli Ekmek Tarifi
Anna Maria Beylunioğlu/Mart 10, 2022--- Nehna’nın yayına başladığı hafta müjdesini vermiştim, Antakyalı Ortodoksların mutfağına dair hafızayı ortaya çıkarmaya çalışacağım söyleşiler yapacaktım. Çünkü yemeğin hafızası, aynı zamanda kültürel bir hafıza ve bunu da sanıyorum en iyi şekilde ortaya çıkarmanın…

Antakya’da Noel Sofrası Lezzetleri
Anna Maria Beylunioğlu-Melisa Tambay/ Aralık 24, 2021---Yılın bu vakitleri, birçok Hıristiyan toplum için Noel vakti. Dini anlamının yanı sıra Noel’de aile ile bir araya gelmek, özellikle Türkiyeli Hıristiyanlar için toplumsal aidiyet hissini pekiştiren kültürel bir aktivite ve sahip olunan…

Cneydo’da “Su Zeyti”
Doğduğum köydür Cneydo. Abdulla Sert/Kasım 29, 2021--- Antakya’nın 25 km güney doğusunda yer alan köyümüz, zeytini ile tanınan ve yakın zamanda Uluslararası Slow Food Vakfı tarafından tescil edilen biberi ile tanınan Altınözü ilçesine bağlıdır. Köyümüzde...

Cneydo’da “Zinneni” Şöleni
Abdulla Sert/Kasım 20, 2021--- Antakya’nın 25 kilometre güneydoğusunda yer alan, geleneksel adıyla Kuseyr bölgesinde bulunan Altınözü ilçesine bağlı, kendi halinde, şimdiki resmi adı Tokaçlı olan şirin bir köydür Cneydo.Şimdilerde resmi adı “Tokaçlı” olan köyde...

Altınözü Biberi Nuh’un Ambarı Listesinde!
Nehna/Kasım 19, 2021Geyik ya da ceylan boynuzu biberi – ya da yerel dilde Kirn Ğazel- olarak da adlandırılan Altınözü biberi, Nuh’un Ambarı (Ark of Taste) listesine dün itibariyle girdi. Bu liste, 1999 yılından beri Uluslararası Slow Food Vakfı tarafından küçük ölçekli üreticiyi desteklemek ve kaybolma riski taşıyan yerel ve...

Yemek Kültürü Araştırmacısı Lokmanoğlu: “Antakya biyoçeşitliliğini kaybetmeye başladı”
Anna Maria Beylunioğlu/Kasım 13, 2021---Yasmina Şelfun Lokmanoğlu dört kuşak Mersinli; ailenin bir tarafından Rum Ortodoks, bir tarafından da Maruni. Lokmanoğlu’nun birçok şapkası var: Bir yemek kültürü araştırmacısı; kendisini Dünden Bugün’e Mersin Mutfağı kitabı ile tanıyoruz. Aynı zamanda...

Antakya’da yaz biterken: İncir, domates, biber, nar ekşisi zamanı!
Melisa Tambay/Kasım 6, 2021--- Yaz mevsimi dünyanın her yerinde olduğu gibi Hatay’da da sıcak ve şenlikli geçer. Farklı şehirler, hatta farklı ülkelerde yaşayan Antakyalı gurbetçiler bir araya gelerek özlem gidermek için Ağustos ayı itibariyle köylerine ziyarete gelirler. Kışları sakin olan memleketimiz gurbetçilerin gelmesi ve kavuşmanın neşesiyle cıvıl cıvıl olur. Havasının sıcaklığı kadar insanlarının sıcakkanlılığı...

Antakya’da yemek sadece yemek değildir!
Anna Maria Beylunioğlu/Ekim 15, 2021--- Başlığı bu şekilde attım ama aslında yemek dünyanın hiçbir yerinde sadece yemek değildir! Dünyanın bugün her yerde yemek, bize bir beslenme aracı olmanın dışında kültürü, etnik, dini ve milli aidiyetleri, siyaseti ve ekonomiyi analiz etme fırsatı sunuyor. Bunun sanıyorum en yaygın örneği, günümüzde yemek ve kültür temalı festivallerin giderek artış göstermesidir. Bugün gastronomi...