Toplum

How Turkiye’s Antiochian Christians are preserving Christmas traditions in their native Arabic tongue

Menekşe Tokyay / Aralık 26, 2022--- Arab News--- Although Christmas is not officially celebrated in Turkiye, the streets of its towns and cities are already aglow with festive lights, decorated trees and even the occasional Santa…

Karanlıktan Işığa: Antakya’da Hanuka ve Kerebiç

Liza Cemel / Aralık 19, 2022--- İbrani takvimine göre her yıl Kislev’in 25’ine denk gelen Hanuka bayramı bu sene tüm dünyada 18-26 Aralık 2022 tarihleri arasında kutlanıyor. Sizlerle Işıklar Bayramı Hanuka vesilesiyle bu bayramın tarihçesini, anlamını ve olmazsa olmaz…

Antakyalı Ortodokslar da seçime hazır

Can Terbiyeli / Aralık 3, 2022--- 18 Haziran 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiş olan ‘Cemaat Vakıfları Seçim Yönetmeliği’ ile ilgili olarak Nehna’da 20 Haziran 2022 tarihinde Anna Maria Beylunioğlu ve Emre Can Dağlıoğlu’nun muhatapların ve azınlık vakfı…

Sahadan Notlar – “Mersin’de Hıristiyanlar mı var?”

Esen Ergin / Kasım 17, 2022 --- Yüksek lisans tezim için konu belirleme zamanı gelip çattığında, aklımda doğup büyüdüğüm Mersin’le ilgili bir araştırma konusu seçmek vardı. Ancak, ne çalışmak istediğimi tam olarak bilmiyordum. Öncelikli amacım Mersin ile toplumsal cinsiyeti birleştiren…

Brezilya’nın bağımsızlığının 200. yılı ve Arap Hıristiyanlar

José Rafael Medeiros Coelho / Ekim 14, 2022 7 Eylül’de Brezilya’nın İstanbul Başkonsolosluğu Brezilya’nın bağımsızlığının 200. yıldönümünü için bir kutlama düzenledi. Bu günde, dünyanın farklı coğrafyalarında 7 Eylül 1822’de Brezilya’nın Portekiz İmparatorluğu’ndan resmen ayrıldığını ilan eden Bağımsızlık Bildirgesi anılır. Brezilya’nın bağımsızlık…

Davul-zurnasız Samandağ düğünü olmaz

Mişel Uyar / Ekim 8, 2022 Bir topluluğu diğer topluluklardan ayıran ve diğer topluluklarla birleştiren en önemli unsurlardan biri kültürüdür. Kültür topluluğun doğum, ölüm, evlilik gibi önemli olaylarda gösterdiği tepkilerdir. Fakat değişim her şeyde olduğu gibi kültürde de kendini…

Değişen Mitler, Değişmeyen Devlet Aklı-II: “Sıkıntı olmasın diye haçı söktük”

Ümit Yıldız / Eylül 19, 2022--- Mudanya’da sıcak bir yaz günü, aniden bastıran tek başıma bira içme isteğime engel olamayarak kendimi sokağa attım. Bu yeni taşındığım sevimli ilçenin sahilinde ilerlerken, sonradan eski bir Rum evi olduğunu öğrendiğim, içinden Rumca…

Değişen Mitler, Değişmeyen Devlet Aklı-I: AKP Dönemi’nde İstanbullu ve Antakyalı Ortodoksların İlişkiselliği

Ümit Yıldız / Eylül 17, 2022--- “Rum” kelimesi size neyi çağrıştırıyor? Yunanca, İstanbul, Ortodoksluk, Rum mezeleri, Rum müziği, Rum meyhanesi ve konuyla biraz daha ilgiliyseniz ya da direk konunun kalbindeyseniz belki Arapça ve Antakya dediğinizi duyar gibiyim. Tarihle ilgilenenleriniz…

Çok başlı bir canavar: Arapça

Can Şakırgil / Ağustos 24, 2022--- Dünya üzerinde 300 milyondan fazla insanın konuştuğu ve dünyanın en çok konuşulan beşinci dili olan Arapça, Antakyalı Arapdilli Doğu Ortodokslarının 900 yıldır konuştukları anadillerinden biri. Ancak Arapça her konuşanının birbirini sıkıntısız anladığı tek…

Nehna u Hinne (Biz ve Onlar)

Bora Selim Gül / Ağustos 13, 2022---Kapısuyulu Kasamanyan ailesinin 1939 sonrası yaşadıklarını konu aldığım “Hagop’un 82 Yıl Sonra Musa Dağ’a Dönüşü” hikayesini yazdıktan birkaç ay sonra kendimi hikayenin bir kısmının geçtiği şehir Ancar’da buldum. Ancar, 1939’da Musa Dağ’dan göçmek zorunda kalan…

Azaroğlu bir mahalle inşa ediyor

Şerif Süveydan / Temmuz 20, 2022--- Süveydan’ın dün ilk bölümünü yayınladığımız yazısı kaldığı yerden devam ediyor. Bu bölümde, Vilyam Azaroğlu’nun apartmanlarıyla yükselen Kışlasaray Mahallesi’nin hikayesini, inşaatı yarım bıraktırılan Antakya Katolik Kilisesi’ni ve Cumhuriyet tarihinde Hıristiyan bir mimarın inşa ettiği…

Modern Antakya’nın Mimarı: Vilyam Azaroğlu

Şerif Süveydan / Temmuz 20, 2022--- Vilyam Azaroğlu, Cumhuriyet Antakyası’na yaptığı villalar, apartmanlar, oteller ve dini yapılarla damgasını vurmuş bir mimar. Onun mimari kariyerini takip etmek bir anlamda Antakya’da yıllar içindeki sosyo-ekonomik değişimin izlerine dair önemli ipuçları bulmak anlamına…

Tammuz’a kurban, hasada dua, halklara selam: Evvel Temmuz

Şule Can / Temmuz 9, 2022--- Evvel Temmuz[1]“Aklımdan Evvel Temmuz’a dair şiir dizeyimHaziran’ın son günü komşuların koşuşturmalarını görelimyoğrulmuş börekleri getirmek için fırına uçarak giderlerbayram günüdür dediklerinde herkes uykusundan erken kalkarerkekler kıyafetlerini ve kadınlar da ördüklerini giydikızım özel iplikten biçilmiş…

“Sivas Katliamı, Arap Alevilerin kimliklerine daha fazla yönelmesine sebep oldu”

Emre Can Dağlıoğlu / Temmuz 2, 2022--- 29 yıl önce bugün, 2 Temmuz 1993’te, Sivas’ta 33 insan yalnızca Alevi oldukları için Madımak Oteli’nde katledildi. Bu söyleşi, Türkiye’de herkesin hafızasında yer eden bu katliamın yıldönümünde, Adana, Mersin ve Antakya’da yaşayan Arap…

Yeni yönetmelik yeni sorunlar

Can Terbiyeli/ Haziran 22, 2022--- Cemaat vakıflarının yönetim kurulu seçimlerinin uzun süredir yapılamamasının sebebi seçime ilişkin yönetmeliğin 2013 yılında yürürlükten kaldırılmış olmasıydı. Nihayet 18 Haziran 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Cemaat Vakıfları Seçim Yönetmeliği bu mağduriyeti…​

Cemaat vakıfları yeni yönetmelikten umutlu ama buruk

Anna Maria Beylunioğlu- Emre Can Dağlıoğlu/ Haziran 20, 2022--- Beklenen azınlık vakıfları seçim yönetmeliği nihayet 18 Haziran 2022’de Resmi Gazete’de yayınlandı. 2013 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü (VGM) tarafından seçim yönetmeliğinin askıya alınmasının ardından başlayan “yeni yönetmelik” arayışı 9 yıl sonra…

100 yıl sonra gelen buluşma: İskenderun’dan Sao Paulo’ya bir göç hikayesi

Can Terbiyeli / Haziran 16, 2022--- Çocukluğumdan itibaren geniş ailede sık sık Brezilya’daki amcalardan bahsedildiğini duymaya başlamıştım. Brezilya dizileri ve Brezilya’nın futboldaki popülaritesi sebebiyle bu akrabalarımı hep futbolcu ya da bir malikânede yaşayan zengin kahve tüccarları olarak hayal ederdim.…

Antakyalı ve İstanbullu Ortodokslara dair bir “saha”dan notlar

Ümit Yıldız/Haziran 8, 2022---“Hıristiyan mısınız? Neden bu konuları konuşmak istiyorsunuz?” Bu sorular, “dışarıdan” bir araştırmacı olarak -geniş anlamıyla- Rum cemaatinin içişlerine “burnumu soktuğumda” duyduklarımdan bazıları. Araştırma sahasında böyle dirençlerle karşılaşmak, elbette işimi zorlaştırdı. Buna karşın, karşılaştığım…

Imprints of Arab Christians in South America

Can Şakırgil/Nisan 9, 2022---Being a minority has always meant migrating from one place to another. When we look at the written history of Christians in the Ottoman Empire, we…

Vakıfların esas sorunu yeni yönetmelik mi?

Can Terbiyeli/Nisan 1, 2022--- Uzun yıllardır beklenen vakıflar yönetmeliğinin artık hazırlık aşamasında olduğunu son zamanlarda en yetkili ağızlardan duyduk. Geçtiğimiz günlerde Agos gazetesinde yer alan bir haber, bu konuda somut adımların atılmaya başlandığının işaretiydi. Haberde…

Hatay’da Davul Zurna Sesleri Duyulur Mu?

Menekşe Tokyay/Gazete Duvar/Mart 21, 2022--- On iki yıl sonra Hatay’ın demografik olarak elimizden gideceğine, Suriyeli bir başkana teslim edileceğine ve uzun vadede aynısının Türkiye genelinde de geçerli olacağına, yeni doğan dört çocuktan üçünün Suriyeli olmasından…

‘Meryem Ana Mucizesi’: Antakya’nın İkonalı Evi

Ketrin Köprü/Mart 18, 2022--- Yine orada, kendimi en çok ait hissettiğim yerdeydim. Eski Antakya sokakları… Bıkmadan, usanmadan her gün geçebilirim o mahalleden, önünden geçtiğim her ev bana küçük de olsa mazide kalan bir anıyı, anlatılmış bir hikayeyi…

Güney Amerika’da Arap Hıristiyan İzleri

Can Şakırgil/Mart 1, 2022--- Azınlık olmak hep bir yerlerden bir yere göçmektir. Osmanlı devrindeki Hıristiyanların yazılı tarihine baktığımız zaman vatanından kopup başka bir yerlere sürüklenmenin örneklerini sık sık görürüz. Bu durum Antakya ve civarında yaşayan Hıristiyanlar için...

Antakya’daki vakıflar yönetmelik bekliyor

Miran Manukyan/AGOS/Şubat 19, 2022--- Bilindiği gibi Vakıflar Genel Müdürlüğü Azınlık Vakıfları yönetmeliğinin seçimle ilgili maddelerini 2013 yılında iptal etmişti ve yeni yönetmelik yayınlanmadığı için vakıflar yönetim kurullarını seçemiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Yedikule Surp Pırgiç Hastanesi…

Hagop’s Return To Musa Dagh After 82 Years

Bora Selim Gül/Ocak 31, 2022--- “I am from Antakya, but I had no connection with it until now. Meeting you opened a new door to my history, to my roots. I didn’t know anyone from Antakya before. I always wanted to go, I wanted to see Musa Dagh with my own eyes, but I hesitated...

“Türkiye’de Rum, İstanbul’da Arap, Yunanistan’da Turkos, Biz Neyiz?”

Özgür Kaymak/Ocak 25, 2022--- Yunanistan’da yaşayan Antakyalı Ortodoks Simon’un göç hikayesini, İstanbul’da azınlığın azınlığı olma halini ve 80 dönemi Türkiyesi’nin azınlıklar üzerinde yarattığı duyguları röportajın röportajın geçtiğimiz hafta yayınladığımız kısmında konuşmuştuk. Simon röportajın bu kısmında yine ara…

“Rumlardan Çok Ayrımcılık Çektim”

Özgür Kaymak/Ocak 20, 2022--- Başlığa taşıdığımız bu sözler Antakya’nın Cneydo (Tokaçlı) köyünde doğan, Yunanistan’da yaşayan Antakyalı bir Rum Ortodoks olan ve kendisine bu yayın için bulduğu takma ismi ile hitap edilmesini isteyen Simon’a ait. Simon ile Cneydo’dan…

Kıddes’in Anlamı

Elif Işıl Türkmen/Ocak 19, 2022--- Kıddes, Hıristiyanlar ve Nusayriler için en genel ve ortak anlamıyla İsa’nın Aziz Yahya tarafından Ürdün Nehri’nde su ve yağ ile takdis edilmesinin kutlandığı bayram. Kıddes’in Nusayriler için bir başka anlamı ise 14 Ocak’ın…

Beklenen Godot’u Düşünürken: Azınlık Cemaat Vakıflarının Durumu Üzerine

Hanna Gülenay-Krayt/Ocak 17, 2022--- Anımsıyorum da, hafızam beni yanıltmıyor ise, 1989 yılı bahar başlarında, mevsimin etkisi ile mi, yirmisekizlerin üzerindeki yaşıt grubumuzun tohuma düşen coşkusundan mı, 26 yıl seçim yapmayan İskenderun Rum Ortodoks Kilisesi vakıf…

Vingas: “Rum Toplumu Bir Müze Fonksiyonu İle Varlık Gösteremez”

Anna Maria Beylunioğlu/Ocak 13, 2022--- Laki Vingas ile gerçekleştirdiğimiz röportajın ilk bölümünde Türkiye’de din özgürlüğünden azınlıkların haklarına ve Nisan ayında çıkması beklenen seçim yönetmeliğine birçok konuda konuştuk. Bu kısımda ise Vingas’ın da mensubu olduğu İstanbul Rum toplumunun sorunları,…

Vingas: “Bizim Toplumların Yüz Yıl Süren Bir Mücadeleyi Verecek Oksijeni Kalmadı”

Anna Maria Beylunioğlu/Ocak 12, 2022--- Laki Vingas, birçok vakıf ve sivil toplum kuruluşununda uzun yıllar hizmet vermesinin yanısıra, bir süre Yeniköy Rum cemaati başkanlığını ve Rum vakıflarını bir çatı altında toplama amacıyla 2010 yılında kurulan Rumvader’in kuruculuğunu üstlenen…

Hagop’un 82 yıl Sonra Musa Dağ’a Dönüşü

Bora Selim Gül/Ocak 5, 2022--- “Antakya kökenliyim ama bugüne kadar orayla herhangi bir bağlantım yoktu. Seninle tanışmak tarihime, kökenlerime yeni bir kapı açtı. Daha önce Antakya’dan kimseyi tanımıyordum. Hep gitmek istedim, Musa Dağ’ı bir de kendi gözlerimle görmek…

Zor Zamanların Bilinmeyen Yüzleri: Antakyalı Ortodoksların Yaşadığı Ekonomik, Kültürel ve Sosyal Sorunlar

Şule Can, Zerrin Arslan/Aralık 27, 2021--- Bu yazı, 2017 yılında tamamlanan Sivil Düşün Platformu desteğiyle Ortadoğu Arap Halkları Araştırma Enstitüsü bünyesinde yapılan Antakya’da Arapça ibadet eden Rum Ortodoks Hıristiyan etno-dinsel topluluğunun sözlü tarihi, kültürel ve siyasi sorunlarının tespiti üzerine…

Bir Konferansın Ardından: Antakyalı Ortodokslara Dair Notlar

Özgür Kaymak/Aralık 12, 2021--- Sapienza Università di Roma tarafından Baskın Oran onuruna düzenlenen “Türkiye’deki azınlıklar ve diasporalar: Kamusal imgeler ve eğitimdeki meseleler” başlıklı konferans çok sayıda kişinin farklı coğrafyalardan katılımıyla 30 Kasım 2021’de çevrimiçi olarak gerçekleşti. Konferansa…

Beklenen Godot Gelirken: Vakıf Seçimleri Yönetmeliği Sorunu

Can Terbiyeli/Kasım 23, 2021--- Cumhurbaşkanı Erdoğan, 25 Ekim 2021 tarihli kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, toplantıda azınlık vakıflarının seçim yönetmeliğinin de gündeme geldiğini belirtti. Bu konuda yakın zamanda bir mevzuat düzenlemesi yapılacağının sinyalini vermesinin ardından...

Çocukluğumun Antakya Avlu Evleri

Ketrin Köprü/Ekim 15, 2021--- İnsanın doğup büyüdüğü şehirlerin kendi şansıyla bir ilgisi olduğunu düşünenlerdenim. Şanslıyım, çünkü Türkiye’nin en kozmopolit şehirlerinden birinde doğdum. Kendimi en çok ait hissettiğim tek şehir olabilir (bu bir sır) Antakya. Aslında daha da köklere gidecek olursak en çok özlediğim yer, şehrin arka dar sokakları arasında, içinde meyve ağaçları olan yüksek duvarlı...

Samandağ Rum Ortodoks Kilisesi ve Cemaati

Dimyan Yakupoğlu/Ekim 15, 2021--- Çok kıymetli Nehna okuyucuları, öncelikle varlığımızı, kültürümüzü, geleneklerimizi ve kısacası kimliğimizi global olarak dünyanın dört bucağına tanıtacak olan bu muhteşem projeye öncülük eden ve gazetede bana da yazma fırsatı şerefini veren saygıdeğer kardeşimiz Ferit Tekbaş’a ve organizasyonda emeği geçen herkese canı gönülden teşekkür eder, yüce Rabbimizden bu...

Merhaba

Anna Maria Beylunioğlu/Ekim 15, 2021--- Nehna uzun bir düşünsel sürecin ve bir yıla yakın yaptığımız yoğun ve sayısız toplantının ardından nihayet okuyucuyla buluşuyor. Her ne kadar web sitemizde manifestomuzla ve kısa biyografilerimizle yer alsak da, bu yazıyla okuyucularımıza bir merhaba demek, bizden ve Nehna’yla ne yapmayı amaçladığımızdan ve bu noktaya gelene kadar hangi aşamalardan geçtiğimizden...