Röportajlar

Pascale Azar Chane: ‘Antakya’da bir Vilyam Azaroğlu Caddesi olması gerekir’
Can Terbiyeli / Aralık 16, 2022--- Geçtiğimiz aylarda “Modern Antakya’nın Mimarı” Vilyam Azaroğlu’nun mesleki hayatı ve Antakya’ya katkıları üzerine Şerif Süveydan imzalı iki bölümden oluşan bir yazı yayınlamıştık. Bugün de Vilyam Azaroğlu’nun kızı, kendisi de babası gibi mimar olan…

“Filistin halkıyla en tutarlı ve devrimci ilişkiyi kuranlar Türkiyeli devrimcilerdi”
Emre Can Dağlıoğlu / Ağustos 6, 2022--- Türkiye solunun içe kapanık ve dünyaya kapalı olduğu eleştirisi, bu hareketlere karşı en sık dile getirilen eleştirilerden biriyken, bu hareketlerin Filistin mücadelesine verdikleri büyük aktif destek bu eleştiriye karşı verilecek en net cevap…

“Rum Yetimhanesi bizim için bir mikrokozmos gibiydi”
Ferit Yuhanna Tekbaş / Temmuz 29, 2022--- Dört nesil aile tarihini anlattığı, Almanca basılan Nar ağaçları çiçek açana kadar bekleyin kitabının yazarı Janet Uyar bir Samandağlı. Uyar’la kitap yazım sürecini, çocukluğunun ilk beş yılının geçtiği Samandağ’ı, İstanbul Rum Yetimhanesi’nde geçirdiği…

“Das griechische Waisenhaus war eine Art Mikrokosmos für uns”
Ferit Yuhanna Tekbaş / Temmuz 29, 2022--- Janet Uyar, die Autorin des Buches “Warte, bis die Granatapfelbäume blühen”, in dem sie die Geschichte ihrer Familie über vier Generationen erzählt, ist aus Samandağ. Mit Frau Uyar haben wir über den Prozess…

“Sivas Katliamı, Arap Alevilerin kimliklerine daha fazla yönelmesine sebep oldu”
Emre Can Dağlıoğlu / Temmuz 2, 2022--- 29 yıl önce bugün, 2 Temmuz 1993’te, Sivas’ta 33 insan yalnızca Alevi oldukları için Madımak Oteli’nde katledildi. Bu söyleşi, Türkiye’de herkesin hafızasında yer eden bu katliamın yıldönümünde, Adana, Mersin ve Antakya’da yaşayan Arap…

“Gey olduğumu çok erken anladım ama 27 yaşına kadar kimseye söylemedim”
Anna Maria Beylunioğlu-Emre Can Dağlıoğlu/Haziran 28, 2022--- LGBTİ+ kimliğine yönelik ayrımcı söylem ve davranışlar, devlet nezdinde, medyada ve toplumsal hayatın içinde halen artarak sürüyor. Antakya ve çevresindeki kültürün içine doğmuş her dinden insanlar da bu resmin birer yansıması. Bu röportajla…

“İmroz Türkiye’de de Yunanistan’da da unutturulmak istenen bir adaydı”
Emre Can Dağlıoğlu/Haziran 24, 2022--- 19 Haziran 2022 günü Beyoğlu Agia Triada Rum Ortodoks Kilisesi, istos Yayın’ın 10. yılı kutlaması etkinliğinde yeni bir kitabın tanıtımına da tanıklık etti. Gazeteci Serdar Korucu’nun Türkiye ve Yunanistan’da görüştüğü İmrozluların anlatılarını bir…

Antakya’dan İstanbul’a “eski usul” mezeci: Mezme
Mezme tam da pandeminin başladığı ve evlere kapandığımız günlere denk gelen kuruluşundan bugüne takip ettiğim, bulduğum ilk vakitte de yemeklerini tatmaya koştuğum ve bugün artık gitmekten vazgeçemediğim bir mekan. Öyle ki, ne zaman…

Kocamahhul: “Dinimizi gelecek nesile yaklaştırmak için ayinlerde Almancayı kullanmak istiyoruz.”
Avrupa’daki kiliselerin başkanlarıyla yaptığımız röportajlar Almanya’daki Pforzheim Rum Ortodoks Kilisesi Başkanı Michael Kocamahhul ile devam ediyor. Kocamahhul bu röportajda bizlere cemaatin yapısını, gençlerin yönetimde aldığı önemli rolü, göç ile Almanya’ya gelen Suriyeliler ile…

Arsuz Vakıf Başkanı Deniz: “Mülkümüz yok, kullandığımız kilise bile bizim değil”
Kısa bir aradan sonra vakıf başkanlarımızla yaptığımız röportajlara İskenderun Arsuz Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Corç Deniz’le devam ediyoruz. Belki bilmeyenler vardır, Arsuz bölgenin en güzel tatil yerlerinden biri. 2012’de ilçe yapılan Arsuz, tipik…

Bal: “Cemiyet olarak hiçbir Suriyeli kardeşimize desteğimizi esirgemiyoruz”
Avrupa’daki kiliselerin başkanlarıyla yaptığımız röportajlara Stuttgart Rum Ortodoks Kilisesi Başkanı İbrahim Bal’la devam ediyoruz. İbrahim Bal, bize Almanya’daki cemaatlerin en eskilerinden biri olan Stuttgart cemiyeti hakkında genel bilgiler veriyor, cemaat içerisindeki dayanışmayı, Suriyeli…

Barbur: “Bir türlü alışamadık birey olmaya, dünyalı olmaya”
Jehan Barbur bir Antakyalı Ortodoks şarkıcı ve şarkı sözü yazarı. Kendisi ile İskenderun’da başlayan hikayesini, Türkiye’de Hıristiyan olma halini ve müziğinin beslendiği kaynakları konuştuk. Röportaj: Elif Işıl Türkmen İskenderun’da büyümek nasıldı, neler kazandırdı…

“Türkiye’de Rum, İstanbul’da Arap, Yunanistan’da Turkos, Biz Neyiz?”
Yunanistan’da yaşayan Antakyalı Ortodoks Simon’un göç hikayesini, İstanbul’da azınlığın azınlığı olma halini ve 80 dönemi Türkiyesi’nin azınlıklar üzerinde yarattığı duyguları röportajın röportajın geçtiğimiz hafta yayınladığımız kısmında konuşmuştuk. Simon röportajın bu kısmında yine ara…

“Rumlardan Çok Ayrımcılık Çektim”
Başlığa taşıdığımız bu sözler Antakya’nın Cneydo (Tokaçlı) köyünde doğan, Yunanistan’da yaşayan Antakyalı bir Rum Ortodoks olan ve kendisine bu yayın için bulduğu takma ismi ile hitap edilmesini isteyen Simon’a ait. Simon ile Cneydo’dan…

Vingas: “Rum Toplumu Bir Müze Fonksiyonu İle Varlık Gösteremez”
Laki Vingas ile gerçekleştirdiğimiz röportajın ilk bölümünde Türkiye’de din özgürlüğünden azınlıkların haklarına ve Nisan ayında çıkması beklenen seçim yönetmeliğine birçok konuda konuştuk. Bu kısımda ise Vingas’ın da mensubu olduğu İstanbul Rum toplumunun sorunları,…

Vingas: “Bizim Toplumların Yüz Yıl Süren Bir Mücadeleyi Verecek Oksijeni Kalmadı”
Laki Vingas, birçok vakıf ve sivil toplum kuruluşununda uzun yıllar hizmet vermesinin yanısıra, bir süre Yeniköy Rum cemaati başkanlığını ve Rum vakıflarını bir çatı altında toplama amacıyla 2010 yılında kurulan Rumvader’in kuruculuğunu üstlenen…

“Karsu’nun Antakya’ya Uzanan Bir Müzik Haritası Var”
Alpaslan Dönmez, bugün gerek Türkiye’de gerek de dünya çapında bir ün kazanmış, kökleri Antakya’ya uzanan Hollanda doğumlu piyanist, şarkıcı ve besteci Karsu’nun babası. Karsu’nun babası olması dışında Dönmez’in Antakya’ya dair hafızası ve Türkiye’den…

Cemaat Başkanı Fırsatbul: Butzbach “küçük Samandağ” olarak anılır
Cemaat Başkanları ile röportajlarımıza Almanya’da Frankfurt/Butzbach’da bulunan Rum Ortodoks Kilisesinin Cemaat Başkanı Yusuf Fırsatbul ile devam ediyoruz. Fırsatbul ile Butzbach’daki Rum Ortodoks cemaati, Almanya’da devletinin farklı dini cemaatlerle nasıl ilişki kurduğunu ve Avrupa’nın…

Gökçümen: “Etnik ve dini kimlikleri biyolojiyle bağdaştırmak temelden yanlış”
DNA veya gen testleri dünyada giderek popülerleşen bir fenomen. İnsanlar, soylarının nereden geldiğine dair meraklarını gidermek için gün geçtikçe daha fazla bu testlere başvuruyorlar. Türkiye’de özellikle Nüfus Müdürlüğü’nün alt-üst soy bilgilerini vatandaşlara açmasıyla…

Nehna Ekibini Tanıyalım – Ferit Tekbaş
Nehna ekibini tanıyalım serimizin son konuğu hafta Ferit Tekbaş. Ferit Tekbaş, Samandağ doğumlu, bugün Almanya’da yaşıyor. Zaman içerisinde aldığı seminerlerle kendini teoloji konusunda geliştiriyor. Geçmişte Antakya Rum Ortodokslarının kültürünü korumak amacıyla kurulan ZeROCha’nın…

Nehna Ekibini Tanıyalım – Anna Maria Beylunioğlu
Nehna ekibini tanımaya Anna Maria Beylunioğlu ile devam ediyoruz. Anna Maria profesyonel şeflik eğitimi almış bir Siyaset Bilimci, “Mutfaktaki Akademisyen” adlı web sitesinin sahibi. Şu anda üniversitelerde hem din ve siyaset ilişkisi hem de yemek, siyaset ve toplum ilişkisi üzerine dersler veriyor. Antakyalı Ortodokslara...

Mitri Şirin: Kültürümüzde Arkadaşların Aileye Dönüşebilmesini Çok Seviyorum
Mitri Şirin, Almanya’nın en ünlü ekran yüzlerinden biri. Şirin, ülkenin en büyük televizyon kanallarından ZDF’nin milyonlarca insan tarafından izlenen ana haber bültenini sunuyor. Şirin, ayrıca 1960’larda Samandağ’dan Münsterland’a göç etmiş Antakyalı Ortodoks...

Mitri Sirin: Ich mag dass in unserer Kultur Freunde schnell zur Familie dazugehören
Mitri Sirin ist ein bekannter deutscher Fernseh- und Nachrichtenmoderator dessen familiäre Wurzeln in Samandag – Türkei liegen. Ferit Tekbas interviewte ihn zu seinem Werdegang, seinen Erinnerungen an die Heimat und zu seiner Familie.…

Samandağ Vakıf Başkanı Emektaş: “Bazı mülklerin iadesi için AİHM’e başvuracağız”
Vakıf başkanlarımızla röportajlarımıza Samandağ Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Dimyan Emektaş ile devam ediyoruz. Dr. Emektaş ile Samandağ cemaatini, cemaatin el konulmuş mülklerini, toplumun içinde devam eden Araplık/Rumluk tartışmasını, gittikçe azalarak konuşulan Arapçayı ve...

Nehna Ekibini Tanıyalım – Mişel Uyar
Nehna ekibini tanımaya Mişel Uyar’la devam ediyoruz. Mişel, yakın zamana kadar Karagözyan Ermeni Okulu’nda öğretmenlik yapıyordu. Şu anda mesleğine İskenderun’da devam eden Mişel’le İstanbul’da bulunduğu dönemde azınlıklar üzerine yaptığı çalışmaları, Türkiye’de devlet okulunda...

Yemek Kültürü Araştırmacısı Lokmanoğlu: “Antakya biyoçeşitliliğini kaybetmeye başladı”
Yasmina Şelfun Lokmanoğlu dört kuşak Mersinli; ailenin bir tarafından Rum Ortodoks, bir tarafından da Maruni. Lokmanoğlu’nun birçok şapkası var: Bir yemek kültürü araştırmacısı; kendisini Dünden Bugün’e Mersin Mutfağı kitabı ile tanıyoruz. Aynı zamanda...

Nehna Ekibini Tanıyalım - Emre Can Dağlıoğlu
Nehna ekibini tanımaya devam ediyoruz. Nehna’nın kurucu ekibinden Emre Can, şu an Stanford Üniversitesi’nde tarih doktorası yapıyor, egemen olmayan toplumların tarihi üzerine kafa yoruyor ve Osmanlı İmparatorluğu son döneminde kapitalizm üzerine çalışıyor. Emre Can bu söyleşide...

Nehna Ekibini Tanıyalım - Can Terbiyeli
Bu hafta Nehna ekibini tanımaya Can Terbiyeli’yle devam ediyoruz. Can, kimlik üzerine düşünmeye, doğduğu ve büyüdüğü yer olan İskenderun’dan Ankara’ya üniversite eğitimi için gittiğinde, orada kendisini ayrıksı hissedince başladığını söylüyor. Nehna’nın ise büyük ve tarihsel bir ihtiyacı karşıladığını belirtiyor...

Antakyalı Ortodokslar kendini anlatıyor: nehna
Nehna.org Antakyalı Ortodoksların tarihini, kültürünü araştırmak ve yaşatmak için kuruldu. 15 Ekim’de faaliyete geçen platformda Antakyalı Ortodoksların güncel toplumsal sorunlarının yanı sıra yemek kültürü, müziği, dini yaşantısı ve tarihi üzerine yazılar ve röportajlar yer alacak. Altı kişilik bir ekip tarafından kurulan platformun kurucularından Anna Maria Beylunioğlu ve...

Nehna Ekibini Tanıyalım - Ketrin Köprü
Bu bölümde Nehna ekibini tanıtmayı amaçlıyoruz. İlk olarak kurucu ekibin içerisinde yer alan Ketrin Köprü’yü tanıyalım.Bu röportajda Nehna ekibine katılma sürecini bizlerle paylaşan Ketrin‘den, “Hayatımdaki dönüm noktalarından biri“ diye tasvir ettiği, Arapça öğrenmek için gittiği Beyrut tecrübesini de bizlerle paylaşıyor. Ketrin, ayrıca Uluslararası Göç Örgütü’ndeki...

Antakya Vakıf Başkanı Hurigil: “Anadil yoksa kültür yok olur”
Vakıf Başkanlarımız ile yapacağımız röportaj serisinin ilk konuğu Fadi Hurigil. Hurigil Antakya Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı. Kendisiyle Antakya Cemaati ve kilisesini ve cemaatin Türkiye coğrafyasındaki dini özgürlüklerinin sınırlarını konuştuk. Kendisine cemaatin içerisinde tartışma konusu olan ‘Araplık-Rumluk’ meselesine dair görüşlerini de sordum...