top of page

Sözlü Tarih Eğitimi Başvuruları Açıldı!

Nehna

Güncelleme tarihi: 31 May 2024

Antakya ve çevresinin zengin kültürel mirasını korumak ve gelecek nesillere aktarmak için çalışmaya hazır mısınız?


Allianz Vakfı ve Postane işbirliği ile Nehna olarak düzenlediğimiz Sözlü Tarih Eğitimi programımıza katılarak, memleketimizin tarihi ve kültürü ile dair derinlemesine çalışma fırsatı yakalayabilirsiniz.





Neden Bu Eğitimi Düzenliyoruz?

“Sözlü tarih”, bilginin, hafızanın ve deneyimin sözle aktarılması olarak tanımlanmıştır. Bu, kişiden kişiye geçen folklor, efsaneler ve hikayelerden, belirli bir olayla ilgili birinin kaydedilip arşivde tutulan ve tarihsel bir kaynak olarak değerlendirilen resmi bir röportaj şekline kadar çeşitli biçimler alabilmektedir. Sözlü tarih, genellikle yazılı kaynaklarda veya resmi tarihte iyi belgelenmemiş olan çeşitli kişisel deneyimleri toplamanın, kaydetmenin ve korumanın iyi bir yoludur. 

Özellikle Şubat 2023 depremleri sonrası toplumumuzun kendi kelimeleriyle, kendi sesleriyle, ne olduğu ve neden olduğu konusundaki kendi anlayışlarıyla hikayelerini paylaşmalarını sağlamak önem verdiğimiz konulardan birisidir. Bu proje ile resmi tarih yazımında dezavantajlı bir kitleye kendi tarihini yazma imkanı verebilir ve tarihimizi gelecek nesillere aktarabiliriz. Bu sürece gençleri dahil etmek de bunu sürdürebilmek ve kültürel mirasın devamlılığını sağlamak adına atılabilecek en önemli adımlardandır.


Kimler Katılabilir?

  • Antakya ve çevresinin kültürel mirasını korumak,

  • Kültürel bağların güçlenmesine katkı sunmak,

  • Deprem sonrası yaşanan göçün etkilerine karşı koymak,

  • Kendi tarihini kendisi doğru kayıt altına almak isteyen 18-25 yaşları arasındaki gençler eğitime katılabilir.


Eğitimin Amacı:

  • Kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması,

  • Gençlerin, kendi tarihlerini yazma ve kültürel belleğin sürdürülebilirliğine katkı sağlama,

  • Farklı bakış açılarını ve geçmişin çeşitliliğini ortaya çıkarma,

  • Gençlerin toplulukları ve kültürleriyle daha derin bir bağ kurmalarını sağlama,


Eğitim İçeriği:

  • Sözlü tarih toplama teknikleri,

  • Etik ve mahremiyet,

  • Röportaj teknikleri ve görsel/multimedya sunum yöntemleri,

  • Hukuki boyut ve daha fazlası.


Eğitim Süresi ve Yöntemi:

Haziran 2024’te başlayacak programımız tamamen online olarak gerçekleşecektir. Haziran 2024 itibari ile başlayacak ders programı duyurulacaktır. Uzman eğitmenler tarafından verilecek olan bu kapsamlı eğitimin 8 oturumda tamamlanması planlanmaktadır. Eğitim sürecinin tamamlanmasının ardından, bir sözlü tarih projesi tamamlamanız istenecektir. Proje çıktıları yazılı, sesli veya multimedia gibi farklı formatlarda (foto-roman veya video gibi) tamamlanabilecektir. Proje süresince eğitmenler, danışmanlık verecek ve projelerinizin seyrini takip edeceklerdir. Ayrıca proje çıktıları dijital bir kitapçık haline çevirilerek tarihe önemli bir not olarak düşülecektir.


Nasıl Başvurulur?

Başvuru formunu doldurarak eğitime katılmak için ilk adımı atabilirsiniz.

Son başvuru tarihi: 13 Haziran 2024


Siz de Antakya’nın zengin kültürel mirasını korumak ve bu mirasa katkıda bulunmak istiyorsanız, hemen başvurun!


Detaylı bilgi ve başvuru için: https://forms.gle/rnoSHCVHG2JH25MJ9


908 görüntüleme

Bu platformun kendine ait resmi bir görüşü yoktur. Bu oluşum içerisinde yer alan tüm yazılar yazarların şahsi görüşüdür.  Okuduğunuz bu yazının yayın hakları nehna.org’a aittir, ilkelerimiz gereğince sitemizdeki yazıların paylaşılmasında bir sakınca görmüyoruz. Ancak paylaşım yapılırken evrensel basın ilkelerine riayet edilmesi, yazının ilk olarak nehna.org sitesinde yayınlandığına ilişkin ibare bulunması ve yazarın isminin anılması hususlarına dikkat edilmesini önemsiyoruz.

bottom of page