Mişel Uyar

1981 yılında Samandağlı bir ailenin çocuğu olarak İskenderun'un çok kültürlü bir mahallesinde doğdu. 2008 yılında Çukurova Üniversitesinden Sınıf Öğretmeni olarak mezun oldu. 2010-2016 yılları arasında Gaziosmanpaşa'da, 2017-2021 yılları arasında Özel Karagözyan Ermeni İlkokulu'nda öğretmenlik yaptı. Halen sınıf öğretmeni olarak İskenderun'da görev yapıyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi Türkiye Kültürleri Araştırma Grubu tarafından düzenlenen İstanbul’da Kültürel Çeşitliliğin Sivil Toplum Aktörlerini Güçlendirme ve Kapasite Geliştirme Projesi'ni tamamladı. Yaşadığı toplumun ve coğrafyanın kültürü, tarihi ile ilgili çalışmalar yapmaktadır.

Yazılar

IMG-20221002-WA0013

Davul-zurnasız Samandağ düğünü olmaz

Ekim 8, 2022--- Bir topluluğu diğer topluluklardan ayıran ve diğer topluluklarla birleştiren en önemli unsurlardan biri kültürüdür. Kültür topluluğun doğum, ölüm, evlilik gibi önemli olaylarda gösterdiği tepkilerdir. Fakat değişim her şeyde olduğu gibi kültürde de kendini…

da64d8b7-eb87-4a26-8c08-bef8211ddade

İskenderun’daki yüzlerce yıllık mirasımız: Mar Circos Rum Ortodoks Kilisesi

Temmuz 16, 2022--- İskenderun’da 1575 yılında inşa edildiği söylenen Mar Circos Kilisesi (Aziz Corc Kilisesi) bu sene de her Hıdırellez’de olduğu gibi yine binlerce insan tarafından ziyaret edildi. Her inançtan insan, dileklerini kağıtlara yazıp kilise içinde…

Figure_6

Samandağ’da Paskalya Bir Başkadır: Yumurta Rekabeti

Samandağ’da Paskalya benim için her zaman farklı olmuştur. Havası, ortamı, bayramın kutlanışı, aile buluşmaları, tandırdan çıkan sıcacık ekmekler. Belki birçok şey daha sayabiliriz. Hepsi farklı güzel, hepsi anlamlı. Ama bunlardan öte Samandağ’a özgü…

corç deniz

Arsuz Vakıf Başkanı Deniz: “Mülkümüz yok, kullandığımız kilise bile bizim değil”

Kısa bir aradan sonra vakıf başkanlarımızla yaptığımız röportajlara İskenderun Arsuz Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Corç Deniz’le devam ediyoruz. Belki bilmeyenler vardır, Arsuz bölgenin en güzel tatil yerlerinden biri. 2012’de ilçe yapılan Arsuz, tipik…

43350001-909b-47f5-a21d-e4687ec057f1

Oruçtan Önce Karnaval Coşkusu: Merfeğ Yortusu

Çocukluk yıllarımda her yıl Şubat ve Mart aylarını iple çekerdim, çünkü yılın bu zamanları Merfeğ vaktiydi. Samandağ’da kilisede ve mahallede severek ve çok eğlenerek kutladığımız bu…

EsquireMiddle Eastlebanese-iconic-singer-fairuz-700x

Hüznün ve Şefkatin Sesi Feyruz: Intı Hanuni*

Elbette ki, bu yazıyı okuyanların çoğu “Ortadoğu’nun Divası” Feyruz’un adını duymuş ya da şarkılarını dinlemiştir. Şarkılarını ondan dinlemeseniz de (ç)alıntılarını muhakkak dinlemişizdir. Türkiye’de Feyruz’un -tabii ki Assi-Mansour Rahbani kardeşlerin…

Cumhuriyet Gazetesi Arşivi

Çoraklaşan Topraklar: Antakya, İskenderun ve Mersin’de Varlık Vergisi

“Biz Türküz, Türkçüyüz ve daima Türkçü kalacağız. Bizim için Türkçülük bir kan meselesi olduğu kadar ve laakal o kadar [bir o kadar] bir vicdan ve kültür meselesidir. (…) Biz ne sarayın, ne sermayenin, ne de sınıfların saltanatını istiyoruz. İstediğimiz sadece Türk milletinin hakimiyetidir.” Bu cümleleri, dönemin başbakanı Şükrü Saraçoğlu 5 Ağustos 1942’de...

57a8f545-bd92-4d21-a3d9-aac7b95988c9

Let insa ilsenek, let insa min eyn cina*

Merhaba sevgili Nehna okuyucuları, bildiğiniz gibi sizlerle beraber oluşturduğumuz bu platformda kültürümüze dair konulara da değineceğiz. Kültürümüzü oluşturan en önemli konulardan biri de müzik. Bu yazıyı okuyan herkesin birbirinden farklı bir müzik beğenisi olduğu aşikar. Ancak benim için anadilim olan Arapçanın müzik beğenimde etkisi epey fazla. Düğünlerimizde çalınan anonim müziklerden tutun da günümüzde daha çağdaş tarzda...