Kültür-Sanat

“Has Adana Kebap” diye bir şey var mı?
Elif Birbiri / Ocak 21, 2023--- Yemeğin “mutfağından” gelen birisi olarak araştırma konusu seçmem hiç kolay olmadı. Ucu yemeğe dokunan her konu ilgimi çekiyor, bu konularda nasıl bir çalışma yapacağımı tasarlıyordum. Tam bu noktada belirtmem gerekir ki, “yemekten kastım…

Karanlıktan Işığa: Antakya’da Hanuka ve Kerebiç
Liza Cemel / Aralık 19, 2022---İbrani takvimine göre her yıl Kislev’in 25’ine denk gelen Hanuka bayramı bu sene tüm dünyada 18-26 Aralık 2022 tarihleri arasında kutlanıyor. Sizlerle Işıklar Bayramı Hanuka vesilesiyle bu bayramın tarihçesini, anlamını ve olmazsa olmaz…

Karma Evlilikler Türkiye’de sosyo-politik ve kültürel yapıları sarsıyor
Anna Maria Beylunioğlu - Özgür Kaymak / Ekim 21, 2022--- Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan itibaren Müslüman olmayan vatandaşlar, seküler ulus-devletin vaat ettiği eşit vatandaşlığın gerçekleşemediği bir politik alanda, gündelik hayattaki ayrımcılıklarla mücadele etmek durumunda kaldılar. Cumhuriyet tarihi boyunca, hem devlet hem toplum tarafından maruz…

Hoş geldin 5783! Bir Antakya Tarifiyle Roş HaŞanah
Liza Cemel / Eylül 25, 2022--- Her bayram özeldir, ama bazılarını sanki daha özel, daha ayrı bir yere koyuyor, ayrı bir bağlılık ve mutlulukla kutluyoruz. Roş HaŞanah, yani Yahudi yeni yılı, da bence bu bayramlardan biri. Pesah bayramı için…

Cneydo’da Meryem Ana Yortusu ve Cneydofest
Abdulla Sert / Ağustos 14, 2022 “Hatay’da kazanlar kaynadıkça sorun olmaz.” Süleyman Demirel Bugün sizlerle Hatay’ın Altınözü ilçesine bağlı Tokaçlı köyünde, geleneksel adıyla Cneydo’da her Ağustos’un 14’ü akşamı kutlanan Meryem Ana Yortusu’nu anlatacağım. Her yaz köyümüzün nüfusu yurtdışından gelen…

“Rum Yetimhanesi bizim için bir mikrokozmos gibiydi”
Ferit Yuhanna Tekbaş / Temmuz 29, 2022--- Dört nesil aile tarihini anlattığı, Almanca basılan Nar ağaçları çiçek açana kadar bekleyin kitabının yazarı Janet Uyar bir Samandağlı. Uyar’la kitap yazım sürecini, çocukluğunun ilk beş yılının geçtiği Samandağ’ı, İstanbul Rum Yetimhanesi’nde geçirdiği…

“Das griechische Waisenhaus war eine Art Mikrokosmos für uns”
Ferit Yuhanna Tekbaş / Temmuz 29, 2022--- Janet Uyar, die Autorin des Buches “Warte, bis die Granatapfelbäume blühen”, in dem sie die Geschichte ihrer Familie über vier Generationen erzählt, ist aus Samandağ. Mit Frau Uyar haben wir über den Prozess…

“İmroz Türkiye’de de Yunanistan’da da unutturulmak istenen bir adaydı”
Emre Can Dağlıoğlu/Haziran 24, 2022--- 19 Haziran 2022 günü Beyoğlu Agia Triada Rum Ortodoks Kilisesi, istos Yayın’ın 10. yılı kutlaması etkinliğinde yeni bir kitabın tanıtımına da tanıklık etti. Gazeteci Serdar Korucu’nun Türkiye ve Yunanistan’da görüştüğü İmrozluların anlatılarını bir…

Ermeni Soykırımı’na Arap Coğrafyasından Bakmak
Ermeni Soykırımı’nın, bir akademik çalışma sahası olarak izdüşümü, soykırım terimini irdeleme boyutunu çoktan aştı ve soykırımın iç ve dış dayanaklarını temellendirme noktasına geldi. Yaşanan felaketin failleri, kurbanları, süresi, işleyişi, sebep ve sonuçları üzerine…

Antakya’dan İstanbul’a “eski usul” mezeci: Mezme
Mezme tam da pandeminin başladığı ve evlere kapandığımız günlere denk gelen kuruluşundan bugüne takip ettiğim, bulduğum ilk vakitte de yemeklerini tatmaya koştuğum ve bugün artık gitmekten vazgeçemediğim bir mekan. Öyle ki, ne zaman…

Brezilya’daki Antakyalılar: Çok Eski Bir Fotoğraftan Güzel Bir Hayale Doğru!
1980’lerin sonlarına doğru bir yaz günü, Antakya’da babamları görmeye gitmiştik eşimle. Babam o sıralar Antakya’nın, 1970’lerde yeni apartman yaşamına geçen “Zenginler Mahallesi”nde dürüstlüğü ve işindeki kalite anlayışı ile tanınan bir inşaat boyacısı idi.…

Antakya’da Paskalya’nın yemek hali: Yumurta, Lebeniye, Kak-ıl Hışn
Ortodoks Kiliseleri bugün Paskalya’yı, yani Diriliş Bayramı’nı kutluyor. Bugün de birçok dini bayramda olduğu gibi, -dindar olsun olmasın- birçok Türkiyeli Hıristiyanın köklerine, benliklerine yakın hissedecekleri, sevdikleriyle geçirmeyi tercih edecekleri, özel yemekler yapacakları günlerden…

Antakya’da Dallar Bayramı (Şa’nini)
Önce Dallar Bayramı’nın Hıristiyanlık açısından ne olduğunu nereden geldiğini kısaca özetlemek istiyorum. Dallar Bayramı veya Mesih İsa’nın Kudüs’e Giriş Bayramı, Paskalya’dan önceki pazar gününe denk düşen bir Hıristiyan bayramıdır. Bayram, dört kanonik İncil‘in her birinde…

Seta Estukyan ve Iskuhi Demirbaş’ın anlatısıyla Vakıflı Mutfağı ve Paskalya tarifleri
Yemek röportajlarıma Türkiye’de bugün kalan son Ermeni köyü Vakıflı’nın yemek kültürüyle devam ediyorum. Bu röportaj fikri, önümüzdeki haftalarda yayınlayacağımız bir söyleşi için gittiğim ve aslında müdavimi olduğum Mezme’de doğdu. Menüsü İstanbul ve Antakya…

Antakya Lezzetleri Pesah’ta Bir Başka Güzel
Türk Dil Kurumu, “bayram” için üç tane açıklama sunuyor. Birinci ve ikinci açıklama gerçek anlamına değinirken, üçüncü açıklama mecazi bir yol izliyor: “Sevinç, neşe”. İlk iki açıklamadaki o “özel olarak kutlanan gün”ün aslında…

Bir adlandırmanın anlattıkları: Antakya’nın Doğu Ortodokslarını tanımlayan isimleri tekrar düşünmek
Ulusları ve etnik grupları, dil, din ve adetleri ortak homojen topluluklar olarak tasavvur etmeye alışmışız. Dinin bir kimlik öğesi olarak belirleyici bir rolü olduğu da aslında modernite öncesi imparatorluklar çağından, yani dinin sosyal…

What’s in a name? Rethinking the names employed to describe Antakya’s Eastern Orthodox
We tend to think of nations and ethnic groups as homogenous communities, bound together by a uniformity of language, religion and customs. We have inherited this emphasis on religion as an identity marker…

Antakyalı Janet Köprü’nün Mutfağı ve Biberli Ekmek Tarifi
Nehna’nın yayına başladığı hafta müjdesini vermiştim, Antakyalı Ortodoksların mutfağına dair hafızayı ortaya çıkarmaya çalışacağım söyleşiler yapacaktım. Çünkü yemeğin hafızası, aynı zamanda kültürel bir hafıza ve bunu da sanıyorum en iyi şekilde ortaya çıkarmanın…

Barbur: “Bir türlü alışamadık birey olmaya, dünyalı olmaya”
Jehan Barbur bir Antakyalı Ortodoks şarkıcı ve şarkı sözü yazarı. Kendisi ile İskenderun’da başlayan hikayesini, Türkiye’de Hıristiyan olma halini ve müziğinin beslendiği kaynakları konuştuk. Röportaj: Elif Işıl Türkmen İskenderun’da büyümek nasıldı, neler kazandırdı…

Usta ve Kalfaları
Sözlükleri karıştırdığımda mesleki anlamda “usta” için en fazla karşılaştığım tanımlardan birisi şöyle: “bir zanaatı bütün incelikleriyle, gereği gibi öğrenmiş olan ve onu kendi başına uygulayabilen, yapabilen kimse.” Sanatla uğraşanlarla...

Hüznün ve Şefkatin Sesi Feyruz: Intı Hanuni*
Elbette ki, bu yazıyı okuyanların çoğu “Ortadoğu’nun Divası” Feyruz’un adını duymuş ya da şarkılarını dinlemiştir. Şarkılarını ondan dinlemeseniz de (ç)alıntılarını muhakkak dinlemişizdir. Türkiye’de Feyruz’un -tabii ki Assi-Mansour Rahbani kardeşlerin…

Zor Zamanların Bilinmeyen Yüzleri: Antakyalı Ortodoksların Yaşadığı Ekonomik, Kültürel ve Sosyal Sorunlar
Bu yazı, 2017 yılında tamamlanan Sivil Düşün Platformu desteğiyle Ortadoğu Arap Halkları Araştırma Enstitüsü bünyesinde yapılan Antakya’da Arapça ibadet eden Rum Ortodoks Hıristiyan etno-dinsel topluluğunun sözlü tarihi, kültürel ve siyasi sorunlarının tespiti üzerine…

Antakya’da Noel Sofrası Lezzetleri
Yılın bu vakitleri, birçok Hıristiyan toplum için Noel vakti. Dini anlamının yanı sıra Noel’de aile ile bir araya gelmek, özellikle Türkiyeli Hıristiyanlar için toplumsal aidiyet hissini pekiştiren kültürel bir aktivite ve sahip olunan…

Antakya’da Noel Kutlaması Bir Başkadır
Fotoğraflar: Abdulla Sert Antakya’ya gelen hemen hemen her yabancı, burada biraz zaman geçirdikten ve Antakyalılarla bir araya geldikten sonra, “Antakya bir başka” demeye başlar. Biz Antakyalılar, çoğu zaman bunun farkına varmayız, bize her…

“Aziz”in hayali Antakyası
Kaynak: Show TV Kasım ayında Antakya’nın 1930’larını konu aldığı iddiasındaki Aziz dizisi yayınlanmaya başladı. Bu dizi, iddiasıyla benim gibi birçok Antakyalıyı heyecanlandırsa da, daha ilk bölümden itibaren ciddi bir hayal kırıklığı yarattı. Çünkü…

Samandağ Titus Tüneli
Tünel uzun, ışık kamaştırıcı Yine de takip ettim, Yaprak döner diye. Göz gördü, kamaştırıcı değil...

Cneydo’da “Su Zeyti”
Doğduğum köydür Cneydo. Antakya’nın 25 km güney doğusunda yer alan köyümüz, zeytini ile tanınan ve yakın zamanda Uluslararası Slow Food Vakfı tarafından tescil edilen biberi ile tanınan Altınözü ilçesine bağlıdır. Köyümüzde...

Cneydo’da “Zinneni” Şöleni
Antakya’nın 25 kilometre güneydoğusunda yer alan, geleneksel adıyla Kuseyr bölgesinde bulunan Altınözü ilçesine bağlı, kendi halinde, şimdiki resmi adı Tokaçlı olan şirin bir köydür Cneydo.Şimdilerde resmi adı “Tokaçlı” olan köyde...

Altınözü Biberi Nuh’un Ambarı Listesinde!
Geyik ya da ceylan boynuzu biberi – ya da yerel dilde Kirn Ğazel- olarak da adlandırılan Altınözü biberi, Nuh’un Ambarı (Ark of Taste) listesine dün itibariyle girdi. Bu liste, 1999 yılından beri Uluslararası Slow Food Vakfı tarafından küçük ölçekli üreticiyi desteklemek ve kaybolma riski taşıyan yerel ve...

Yemek Kültürü Araştırmacısı Lokmanoğlu: “Antakya biyoçeşitliliğini kaybetmeye başladı”
Yasmina Şelfun Lokmanoğlu dört kuşak Mersinli; ailenin bir tarafından Rum Ortodoks, bir tarafından da Maruni. Lokmanoğlu’nun birçok şapkası var: Bir yemek kültürü araştırmacısı; kendisini Dünden Bugün’e Mersin Mutfağı kitabı ile tanıyoruz. Aynı zamanda...

Antakya’da yaz biterken: İncir, domates, biber, nar ekşisi zamanı!
Yaz mevsimi dünyanın her yerinde olduğu gibi Hatay’da da sıcak ve şenlikli geçer. Farklı şehirler, hatta farklı ülkelerde yaşayan Antakyalı gurbetçiler bir araya gelerek özlem gidermek için Ağustos ayı itibariyle köylerine ziyarete gelirler. Kışları sakin olan memleketimiz gurbetçilerin gelmesi ve kavuşmanın neşesiyle cıvıl cıvıl olur. Havasının sıcaklığı kadar insanlarının sıcakkanlılığı...

Selam Söyle
Ambardolduran'ın önü Dağdı, yamaçtı, Ahalisi Alevi, Ermeni, Rum’du,...

Antakya’da yemek sadece yemek değildir!
Başlığı bu şekilde attım ama aslında yemek dünyanın hiçbir yerinde sadece yemek değildir! Dünyanın bugün her yerde yemek, bize bir beslenme aracı olmanın dışında kültürü, etnik, dini ve milli aidiyetleri, siyaseti ve ekonomiyi analiz etme fırsatı sunuyor. Bunun sanıyorum en yaygın örneği, günümüzde yemek ve kültür temalı festivallerin giderek artış göstermesidir. Bugün gastronomi...

Let insa ilsenek, let insa min eyn cina
Merhaba sevgili Nehna okuyucuları, bildiğiniz gibi sizlerle beraber oluşturduğumuz bu platformda kültürümüze dair konulara da değineceğiz. Kültürümüzü oluşturan en önemli konulardan biri de müzik. Bu yazıyı okuyan herkesin birbirinden farklı bir müzik beğenisi olduğu aşikar. Ancak benim için anadilim olan Arapçanın müzik beğenimde etkisi epey fazla. Düğünlerimizde çalınan...

Marie Albera Meyni ve Avrupa Hayalleri
Marie Albera Meyni, şu anda Fransa’da ikamet eden İskenderun doğumlu değerli bir yazardır. Avrupa Hayalleri ise Marie Albera Meyni’nin yazdığı ilk Türkçe kitaptır. Daha önce Fransızca olarak kaleme aldığı Les Enfants d’Alexandrette (İskenderun’un Çocukları) ve Voyage Vers L’Inconnu (Bilinmeyene Yolculuk) adlı kitapları da bulunmaktadır. Bu ilk Türkçe kitabı, yazarın yaşadığı...