İnanç

Karanlıktan Işığa: Antakya’da Hanuka ve Kerebiç
Liza Cemel / Aralık 19, 2022--- İbrani takvimine göre her yıl Kislev’in 25’ine denk gelen Hanuka bayramı bu sene tüm dünyada 18-26 Aralık 2022 tarihleri arasında kutlanıyor. Sizlerle Işıklar Bayramı Hanuka vesilesiyle bu bayramın tarihçesini, anlamını ve olmazsa olmaz…

Antakya ve çevresinde isim günü kutlamaları
Abdulla Sert / Kasım 3, 2022--- Antakya, farklı etnik, dini ve kültürel kimliklere yüzyıllardır ev sahipliği yapmış toplumsal değerleri korumuş, bu konularda sadece Türkiye’de değil Orta Doğu coğrafyasında önlerde yer almış ve almaya da devam eden bir kenttir. Antakya’nın…

Hoş geldin 5783! Bir Antakya Tarifiyle Roş HaŞanah
Liza Cemel / Eylül 25, 2022--- Her bayram özeldir, ama bazılarını sanki daha özel, daha ayrı bir yere koyuyor, ayrı bir bağlılık ve mutlulukla kutluyoruz. Roş HaŞanah, yani Yahudi yeni yılı, da bence bu bayramlardan biri. Pesah bayramı için…

Cneydo’da Meryem Ana Yortusu ve Cneydofest
Abdulla Sert / Ağustos 14, 2022 “Hatay’da kazanlar kaynadıkça sorun olmaz.” Süleyman Demirel Bugün sizlerle Hatay’ın Altınözü ilçesine bağlı Tokaçlı köyünde, geleneksel adıyla Cneydo’da her Ağustos’un 14’ü akşamı kutlanan Meryem Ana Yortusu’nu anlatacağım. Her yaz köyümüzün nüfusu yurtdışından gelen…

İskenderun’daki yüzlerce yıllık mirasımız: Mar Circos Rum Ortodoks Kilisesi
Mişel Uyar/ Temmuz 16, 2022--- İskenderun’da 1575 yılında inşa edildiği söylenen Mar Circos Kilisesi (Aziz Corc Kilisesi) bu sene de her Hıdırellez’de olduğu gibi yine binlerce insan tarafından ziyaret edildi. Her inançtan insan, dileklerini kağıtlara yazıp kilise içinde…

Samandağ’da Paskalya Bir Başkadır: Yumurta Rekabeti
Samandağ’da Paskalya benim için her zaman farklı olmuştur. Havası, ortamı, bayramın kutlanışı, aile buluşmaları, tandırdan çıkan sıcacık ekmekler. Belki birçok şey daha sayabiliriz. Hepsi farklı güzel, hepsi anlamlı. Ama bunlardan öte Samandağ’a özgü…

Paskalya’nın Anlamı
Bugün Ortodoks alemi Paskalya’yı kutluyor. Bugün kiliselerimizde okunan bütün ilahiler ve terennümler, meydana gelen yeni bir olayın sevincini vurgular. Hiç kimsenin Tanrı sözünün yaşam saltanatına sahip ve bedensel ölümü yenecek bir güce sahip…

Antakya’da Dallar Bayramı (Şa’nini)
Önce Dallar Bayramı’nın Hıristiyanlık açısından ne olduğunu nereden geldiğini kısaca özetlemek istiyorum. Dallar Bayramı veya Mesih İsa’nın Kudüs’e Giriş Bayramı, Paskalya’dan önceki pazar gününe denk düşen bir Hıristiyan bayramıdır. Bayram, dört kanonik İncil‘in her birinde…

Kutsal Hafta’da neleri kutluyoruz?
Hıristiyan bayramlarından bahsedilince dünyada birçok kişinin aklına Batı toplumlarının ve yeni yıl kutlamalarının etkisiyle ilk önce Noel gelir. Noel, yeni yılla beraber kutlandığı için dini anlamını bir miktar yitirip daha dünyevi bir bayram…

Antakya Lezzetleri Pesah’ta Bir Başka Güzel
Türk Dil Kurumu, “bayram” için üç tane açıklama sunuyor. Birinci ve ikinci açıklama gerçek anlamına değinirken, üçüncü açıklama mecazi bir yol izliyor: “Sevinç, neşe”. İlk iki açıklamadaki o “özel olarak kutlanan gün”ün aslında…

Oruçtan Önce Karnaval Coşkusu: Merfeğ Yortusu
Çocukluk yıllarımda her yıl Şubat ve Mart aylarını iple çekerdim, çünkü yılın bu zamanları Merfeğ vaktiydi. Samandağ’da kilisede ve mahallede severek ve çok eğlenerek kutladığımız bu…

Antakya’da Noel Kutlaması Bir Başkadır
Fotoğraflar: Abdulla Sert Antakya’ya gelen hemen hemen her yabancı, burada biraz zaman geçirdikten ve Antakyalılarla bir araya geldikten sonra, “Antakya bir başka” demeye başlar. Biz Antakyalılar, çoğu zaman bunun farkına varmayız, bize her…

Noel'in Anlamı
Yücelerdeki Rabbe izzet, yeryüzünde barış ve insanlara esenlik olsun! Değerli kardeşlerim, Noel Bayramı’nızı en samimi duygularımla kutlar, bu kutsal bayramın bütün insanlara öncelikle sağlık, huzur, mutluluk, barış ve esenlik getirmesini temenni ederim. Hepinize…

Dini Geleneklerimiz: Azizlerin Bayramı, 14 Ağustos ve Karnaval
Bu yazıda da birlikte olmanın büyük heyecanı ve mutluluğu içerisindeyim. Daha önceki yazımda siz değerli okuyucularımıza eşsiz geleneklerimizden bahsedeceğimi iletmiştim. İmkanlar dahilinde öncelikle sizlere dini geleneklerimizin bir kısmını aktarmakla yetineceğim.Samandağ Rum Ortodoks Kilisesi cemaatimizin en bilinen geleneklerinden birisi “Azizlerin Bayramı”dır. Örneğin...

Samandağ Rum Ortodoks Kilisesi ve Cemaati
Çok kıymetli Nehna okuyucuları, öncelikle varlığımızı, kültürümüzü, geleneklerimizi ve kısacası kimliğimizi global olarak dünyanın dört bucağına tanıtacak olan bu muhteşem projeye öncülük eden ve gazetede bana da yazma fırsatı şerefini veren saygıdeğer kardeşimiz Ferit Tekbaş’a ve organizasyonda emeği geçen herkese canı gönülden teşekkür eder, yüce Rabbimizden bu...