Abdulla Sert

1954 yılında Tokaçlı (o zamanki adı Cneydo) köyünde doğdu. Antakya Lisesi ve sonrasında 1978 yılında ODTÜ Makine Mühendisliğinden mezun oldu. 1992 yılından beri üyesi olduğu Mersin Fotoğraf Derneği’nde iki dönem başkanlık ve TFSF’de (Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu) bir dönem sekreterlik görevinde bulundu. Yaşadığını kaydetmek, paylaşmak ve hayatı daha güzele doğru değiştirmek için fotoğraf çekiyor. Son birkaç yıldır, yaşadığı çağa tanıklık etmek ve sonraki kuşaklara kültürel miras olarak bırakmak için, Antakya ve köyü dahil yaşadığımız dönemle ilgili belgesel fotoğraf çalışmaları içinde yer alıyor.

Yazılar

öneçıkangörsel

Peder Corderio: ‘Katolik Kilisesi’nde hiçbir ayrım yapmadan 65 depremzedeye barınma sağladık’

Mart 19, 2023--- Peder Roshan Corderio Hindistanlı ve dört yıldır Mersin Katolik Kilisesi’nde hizmet veriyor. Deprem’den sonra depremzedelere kapılarını açan kurumlardan biri olan kilise halen barınma dahil her türlü desteği vermek için büyük çaba harcıyor. Peder…

Picture1

Antakya ve çevresinde isim günü kutlamaları

Kasım 3, 2022--- Antakya, farklı etnik, dini ve kültürel kimliklere yüzyıllardır ev sahipliği yapmış toplumsal değerleri korumuş, bu konularda sadece Türkiye’de değil Orta Doğu coğrafyasında önlerde yer almış ve almaya da devam eden bir kenttir. Antakya’nın…

Picture7

Cneydo’da Meryem Ana Yortusu ve Cneydofest

Ağustos 14, 2022--- “Hatay’da kazanlar kaynadıkça sorun olmaz.” Süleyman Demirel Bugün sizlerle Hatay’ın Altınözü ilçesine bağlı Tokaçlı köyünde, geleneksel adıyla Cneydo’da her Ağustos’un 14’ü akşamı kutlanan Meryem Ana Yortusu’nu anlatacağım. Her yaz köyümüzün nüfusu yurtdışından gelen…

Picture1

Brezilya’daki Antakyalılar: Çok Eski Bir Fotoğraftan Güzel Bir Hayale Doğru!

Mayıs 13, 2022--- 1980’lerin sonlarına doğru bir yaz günü, Antakya’da babamları görmeye gitmiştik eşimle. Babam o sıralar Antakya’nın, 1970’lerde yeni apartman yaşamına geçen “Zenginler Mahallesi”nde dürüstlüğü ve işindeki kalite anlayışı ile tanınan bir inşaat boyacısı idi.…

Picture1

Antakya’da Dallar Bayramı (Şa’nini)

Nisan 17, 2022--- Önce Dallar Bayramı’nın Hıristiyanlık açısından ne olduğunu nereden geldiğini kısaca özetlemek istiyorum. Dallar Bayramı veya Mesih İsa’nın Kudüs’e Giriş Bayramı, Paskalya’dan önceki pazar gününe denk düşen bir Hıristiyan bayramıdır. Bayram, dört kanonik İncil‘in her birinde…

Picture1

Usta ve Kalfaları

Şubat 3, 2022--- Sözlükleri karıştırdığımda mesleki anlamda “usta” için en fazla karşılaştığım tanımlardan birisi şöyle: “bir zanaatı bütün incelikleriyle, gereği gibi öğrenmiş olan ve onu kendi başına uygulayabilen, yapabilen kimse.” Sanatla uğraşanlarla...

14 Kilisenin açıldığı cadde de kutlama ışık ve pankartları yer alır

Antakya’da Noel Kutlaması Bir Başkadır

Aralık 24, 2021--- Antakya’ya gelen hemen hemen her yabancı, burada biraz zaman geçirdikten ve Antakyalılarla bir araya geldikten sonra, “Antakya bir başka” demeye başlar. Biz Antakyalılar, çoğu zaman bunun farkına varmayız, bize her…

Screen Shot 2021-11-29 at 23.06.15

Cneydo’da “Su Zeyti”

Kasım 29, 2021--- Doğduğum köydür Cneydo. Antakya’nın 25 km güney doğusunda yer alan köyümüz, zeytini ile tanınan ve yakın zamanda Uluslararası Slow Food Vakfı tarafından tescil edilen biberi ile tanınan Altınözü ilçesine bağlıdır. Köyümüzde...

zinneniye buyurun

Cneydo’da “Zinneni” Şöleni

Kasım 20, 2021--- Antakya’nın 25 kilometre güneydoğusunda yer alan, geleneksel adıyla Kuseyr bölgesinde bulunan Altınözü ilçesine bağlı, kendi halinde, şimdiki resmi adı Tokaçlı olan şirin bir köydür Cneydo. Şimdilerde resmi adı “Tokaçlı” olan köyde...